Sajtóanyag

Sajtóközlemény

Határon átnyúló szakmai együttműködés a teleradiológia fejlesztéséért

Közzététel dátuma: 2017.11.15.

pr foto

Az Interreg V-A Szlovákia – Magyarország Együttműködési Program keretében megvalósuló SKHU/1601/4.1/140 „Creating the possibility of E-Radiology Cooperation between hospitals in Miskolc and Kráľovský Chlmec“ elnevezésű pályázatával a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház a Szlovákiai Nemocnica s poliklinikou n.o. Kráľovský Chlmec (Királyhelmec) közösen 430 128 EUR összköltségvetésű támogatást nyert. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban megvalósuló fejlesztések összege 287 736 EUR.

A projekt fő célja a miskolci Megyei kórház és királyhelmeci városi kórház határon átnyúló szakmai együttműködésének javítása, együttműködés a Radiológiai szakterületen a távleletezés fejlesztése révén.
A projekt megvalósítása a partnerek szoros orvosszakmai és informatikai együttműködésén alapul. A Közös megvalósítást indokolja, hogy a fejlesztés révén egy megyei oktatókórház és egy térségi városi kórház tudásmegosztására nyílik lehetőség, javítva a hozzáférést a magas szintű egészségügyi ellátáshoz. Növekedik a humán és informatikai erőforrások kihasználtsága, oktatási és tudományos kapcsolatok fejlesztésére nyílik lehetőség.
A projekt eredményeként mind a magyar, mind a szlovák partner alkalmassá válik távleletezésre.

A két kórház menedzsmentje célul tűzte ki, hogy együttműködnek, segítik egymást. A feladat a költséghatékony, fenntartható megoldások kidolgozása. A fejlesztés indokolt, mert az EU célja az egészségügyi ellátásban az e-Health minél magasabb szintű megvalósítása.

A teleradiológia fejlesztésével erősödik a felek közötti szakmai támogatás, a minőségi diagnosztika, lehetőséget biztosít a szakmai konzultációra, a szakmai együttműködésre.

A távleletezés kialakításával az alábbi előnyökre tesznek szert az érdekeltek:

  • Megvalósul a „LELET UTAZZON NE A BETEG”.
  • A TÁVLELETEZÉS a humánerőforrást optimalizálja. A szabad radiológiai kapacitások ésszerű kihasználása mindkét oldalon.
  • Szubspeciális értékeléshez való hozzáférés, azaz bizonyos területeken nagyobb jártasságú, licensszel rendelkező radiológus által történő értékelés lehetősége megnyílik mindkét fél számára.
  • Határon átnyúló „barátságok” alakulnak ki.
  • Szakmai támogatás, konzultáció lehetősége.
  • Szakmai együttműködés lehetősége.
  • A dolgozók egymástól tanulhatnak, megvalósulhat a „négyszem” elve a másodleletezés révén. Sok esetben a konzultáció lehetősége teremti meg a pontosabb diagnózis felállítását.

További információ: Hangonyiné Koczka Mónika
Email:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel.: +3630 425344

www.skhu.eu
Európai Regionális Fejlesztési Alap